Ihracat bedeli kabul belgesi

İhracat bedeli kabul belgesi nedir?

Genel kural, Türkiye'de yerleşik kişiler tarafından gerçekleştirilen ihracat işlemlerine ilişkin bedeller, ithalatçının ödemesini müteakip doğrudan ve gecikmeksizin ihracata aracılık eden bankaya transfer edilir veya getirilir. … Bu belge şu an uygulamada İhracat Bedeli Kabul Belgesi (İBKB) olmaktadır.

İhracat bedeli kabul belgesi kim düzenler?

İhracat bedeli dövizin belirlenen usul ve esaslara göre 180 gün içinde yurda getirildiğinin tevsiki amacıyla bankalar tarafından “İhracat Bedeli Kabul Belgesi” düzenlenecek ve ihracat hesabının kapatılması işlemi bu belgeye göre yapılabilecektir.

IBKB zorunlu mu?

İhraç edilen malın Gümrük Beyannamesi'nin 22'nci hanesinde kayıtlı bedelinin yurda getirilerek, fiili ihraç tarihinden itibaren 180 gün içinde İBKB düzenlenmesi zorunludur.

İhracat bedeli kabul belgesi zorunlu mu?

Bankalara getirilen ihracat bedelinin Türk Lirasına çevrilme zorunluluğu bulunmadığından, ihracat bedelinin süresinde yurda getirilmesi yeterli olup mevzuata uygunluğunun tevsiki için bankalarca “İhracat Bedeli Kabul Belgesi” düzenlenecek ve ihracat hesabının kapatılması bu belgeye göre yapılabilecektir.

Ihracatta IBKB ne demek?

Yeni İhracat Genelgesi ile İhracat Bedellerinin Yurda Getirilmesinde Yapılan Değişiklikler. … Bu yeni sistemde artık ihracat bedelleri DAB'a bağlanarak değil İhracat Bedeli Kabul Belgesi (İBKB) düzenlenerek kabul edilmekte ve kapatılmaktadır.

IBKB ne?

İhracatçı müşterilerimize yönelik dijital kanaldan İhracat Bedeli Kabul Belgesi (İBKB) düzenleme hizmetimiz hayata geçti. … “Online İBKB” ile kurumsal internet bankacılığı üzerinden İhracat Bedeli Kabul Belgesi düzenleyebilecek ve düzenledikleri İhracat Bedeli Kabul Belgesi'ni takip edebilecekler.

İhracat bedeli yurda getirilmezse ne olur?

İlgili tebliğlerle tayin edilen süreler içinde ihracat bedellerini yurda getirmeyenler; (1567 sayılı Kanun'un 3 üncü maddesinin üçüncü fıkrası uyarınca), yurda getirmekle yükümlü olunan ihracat bedellerinin rayiç bedelinin % 5'i kadar idarî para cezasıyla cezalandırılırlar.